Over de Shaw Methode

De Shaw Methode is 35 jaar geleden ontwikkeld door Steven Shaw (zie foto hieronder) in Engeland. Hij is een voormalig wedstrijdzwemmer die in Israel de lerarenopleiding Alexander Techniek heeft gedaan. Al tijdens zijn opleiding tot Alexander Techniek leraar vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als hij de principes uit deze techniek zou toepassen op het zwemmen.
Hij ging hiermee experimenteren en al snel bleek dat de zwemslagen, zoals hij die als wedstrijdzwemmer op de 'standaard' manier geleerd had, véél vloeiender en efficiënter werden als hij de Alexander Techniek principes hier op toepaste.

In de loop van jaren heeft hij op deze manier de 4 olympische zwemslagen (borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag) 'her-ontworpen' en een methode ontwikkeld hoe je deze slagen op een gezonde en fijne manier kunt aanleren.

De methode wordt succesvol gebruikt door zowel beginners die een mooie slag willen leren, als ook door topsporters die hun recordtijd willen verbeteren.

Speerpunten zijn:
- een mooie hoofd-nek-rug uitlijning
- onderscheid voelen tussen de voortstuwende fase en de niet-voortstuwende fase in een slag (smart swimming)
- passief inademen, actief uitademen. De lucht komt vanzelf naar binnen.
- 'enjoy' : genieten van het leerproces, de tijd nemen om dingen in stapjes aan te leren zodat je een goede basis krijgt

Steven Shaw heeft een boek geschreven (in het Engels) over hoe hij de methode ontwikkeld heeft en wat er achter zit. Dit boek kun je hier aan te schaffen (12 euro), als je het leuk vindt om er meer over te lezen. Er staan de 10 'fundamentals' (basisoefeningen) in die wij ook tijdens de lessen gebruiken, en alle 4 de zwemslagen worden er in uitgelegd.
Op dit moment wordt de Shaw Methode onderwezen in 9 verschillende landen en zijn er lerarenopleidingen in Engeland en in Portugal. In Nederland zijn er op dit moment 4 gecertificeerde leraren die allemaal voor ofwel Swim in Balance (ons bedrijf in Amsterdam) of voor Free-up Swimming (in Haarlem) werken. Vanwege het grote aantal mensen dat geïnteresseerd is in deze manier van zwemmen zijn wij momenteel bezig om meer nieuwe leraren op te leiden.
Cursusmarkt Haarlem